Osinák africký

(Atherurus africanus)

 

Třída: savci, Řád: hlodavci, Čeleď: dikobrazovití

Zeměpisné rozšíření: tropická Afrika (Gambie, Keňa, Zair)

Biotop: různé typy lesů do výšky 2 500 m n. m.

Potrava: různé části rostlin, plody

Rozměry: hmotnost 1 – 4 kg, délka těla 36,5 – 60 cm, délka ocasu 15 – 23 cm

Rozmnožování: Samice rodí po 100 – 110 dnech březosti 1 – 4 mláďata.

Zajímavosti: Jsou štíhlí, mají dlouhý šupinatý ocas zakončený štětkou světlých tuhých chlupů a bodliny jim rostou pouze na zadní části hřbetu. Zbytek těla kryjí krátké ploché štětiny. Tuhé chlupy na špičce ocasu jsou uprostřed rozšířené a duté, takže když osinák v rozčilení potřásá ocasem, vydávají zvláštní šustivý zvuk.
V noci se tito osináci vydávají hledat potravu, zatímco den tráví v bezpečí skalní rozsedliny, jeskyňky nebo pod kořeny stromů.
Ve dne odpočívá v jeskyních nebo jiných úkrytech. Je velmi plachý, prchá i na stromy nebo do vody. Jeho hlavní zbraní jsou ostny, které ježí a chrastí jimi.

(Text je citace z Lexikonu zvířat pražské ZOO)

   
   

 

Zpět